.
viskon ve polyester karışımıdır. Her ikisi de kendi başlarına giysi olarak üretilir, ancak giyilmesi ve bakımı çok farklıdır – aşağıya bakın. Polyesterin viskon ile harmanlanması, her iki dünyanın da en iyisini çok uygun bir şekilde verir. Poliviskon en iyi, yarı doğal veya yarı sentetik bir elyaf olarak tanımlanır.
Yeni bir kumaş kalitesi elde etmek için viskon ve polyesteri harmanlayan poli-viskoz, standart viskonun hoş örtüsünü ve hissini büyük ölçüde korur, bu nedenle dokunuşu oldukça doğaldır. Ancak eklenen polyester, makinede yıkanabildiğinden ve tamburla kurutulabildiğinden, poliviskozun bakımının çok daha kolay olduğu anlamına gelir.
Aynı zamanda çok sağlamdır, zor giyilen giysiler veya halka açık oturma gibi ağır ticari ortamlar için idealdir.
çoğu yapay elyaftan daha iyi fitilleme ve nefes alma hissine sahiptir, ancak yün gibi tamamen doğal elyaflardan daha az nefes alabilir. Poli-viskon, her iki bileşen malzemesinin bir özelliği olan yüksek parlaklığa sahiptir. Kalıcı bir kırışıklıktan yararlanan kiltlar veya pileli bayan etekleri gibi ürünler için ısıyla sabitlenebilmesi bir avantajdır .KUMAŞ ALAN BİZİZ
Poliviskozu seçen üç ana müşteri türü vardır. Birincisi, dayanıklı ve yıkanabilir niteliklerinin yanı sıra, kumaşı yıpranma ve yıpranma ihtimali olan veya ağır hizmet tipi koltuklar, üniformalar, çocuk kıyafetleri gibi düzenli yıkamaya ihtiyaç duyan döşemelik , giysiler veya yumuşak mobilyalarda kullanma maliyet etkinliğini takdir etmektedir. veya masa örtüleri .
Diğer bir grup, yün alerjisi olanlardır. Bu müşteriler, anti-alerjenik (veya hipoalerjenik) özellikleri sayesinde yün ikame maddesi olarak poliviskozu seçmektedir. Aslında, iyi bir poliviskozu, etek veya eteğe dönüştürüldüğünde ilk bakışta saf yeni yünden ayırt etmek zor olabilir. Bu nedenle, birçok yönden poli-viskoz, yüne ideal bir alternatiftir.
Üçüncü bir neden, hayvan kaynağı olmayan yarı doğal bir ürün olmasıdır. Bu nedenle poliviskon, veganlar ve bazı vejetaryenler tarafından yün yerine tercih edilir.
. Rayon olarak bilinen viskoz, çözünmüş odun hamurundan veya bambudan rejenere edilmiş, insan yapımı doğal bir bitki bazlı selüloz elyaftır. Kimyasal olarak pamuğa daha çok benzese de ilk olarak yapay ipek olarak bilinen viskon ilk olarak 1883’te Fransa’da ve 1910’dan itibaren ticari hacimlerde üretildi. Son derece çok yönlü ve üretimi oldukça ucuz, sayısız uygulama bulmuştur ve şu anda dünyanın en çok üretilen insan yapımı elyafıdır. Pürüzsüz, yumuşak, hafif ve rahat, viskon iyi örtülür, bu da onu bir favori haline getirir. Viskon statik elektriğe dayanıklıdır ve nefes alabilirdir, vücut ısısını veya terlemeyi hapsetmez. Bununla birlikte, kendi viskozu, özellikle suyu kolayca emdiği ve tuttuğu için, ıslandığında gücünün yarısını tamamen kaybederek, nemliyse küflenmeye yatkın hale getirdiği için çok güçlü değildir. Spot Viskon, güneş ışığına maruz kaldığında da bozulabilir ve aşınmaya, büzülmeye, boncuklanmaya, kırışmaya ve kırışmaya karşı hassastır. Genellikle sadece kuru temizleme yapılmalıdır.
, yağdan rafine edilmiş yapay bir elyaftır. Saf viskondan farklı olarak boncuklanma, kırışıklık ve aşınmaya karşı dayanıklıdır ve normal sıcaklıklarda küçülmez. % 90 kristalli olduğundan suyu kolayca emmez, bu nedenle daha hızlı kurur ve küflenmeye karşı dayanıklıdır. Ancak bu su direncinin dezavantajları da vardır, renklendirmek için pahalı “dispers boyalar” gerektirir ve o zaman bile güneşte ağartmaya yatkındır. Bu, iki aşamalı bir süreç olmasını gerektirir. Teri emememesi, polyesterin sıcak havalarda giyilmesini rahatsız eder. Ancak eklendiğinde bu nitelikler çoğunlukla kendine gelir.
bitki bazlı olduğundan ve bu nedenle yenilenebilir olduğundan, yaygın olarak diğer sentetik elyaflara göre daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir malzeme olarak görülmektedir. Ama bu doğru mu ve poli-viskon ne olacak? Cevap karışık. Poli-viskozun polyester bileşeni, endüstrinin getirdiği iklim değişikliği için tüm etkiler artı üretiminden kaynaklanan kimyasal etkilerle hidrokarbonlardan kaynaklandığı için açıkça sorunludur. Diğer yapay liflere benzer olması bakımından.
Bitki bazlı bir lif olarak viskoz, doğası gereği toksik veya kirletici değildir. Ancak onu oluşturmak ve düzenli olarak giyilip yıkanmasına izin vermek için, ham selülozun kostik soda, amonyak, aseton ve sülfürik asit gibi kimyasal olarak işlenmesi gerekir, bu daha sonra filtrelenir ve ince bir iplik haline getirilir. Kampanyacılar, bu işlemin üretim tesislerini çevreleyen havaya ve su yollarına toksik kimyasallar saldığını iddia ediyor.
Ayrıca kullanılan karbon disülfidin, tekstil işçilerinde ve fabrikalarının yakınında yaşayanlarda daha yüksek seviyelerde kalp hastalığı, doğum kusurları, cilt rahatsızlıkları ve kansere bağlı olduğu söyleniyor. Bu nedenle, doğal ve sürdürülebilir bir kaynaktan, ancak kimyasallardan yapılmış bir kumaşa sahibiz. Ancak, Doğayla dost bir dünya için çabalarken üreticiler temiz üretim sağlamak için olumlu çalışmalar yapıyor. Çözücü olarak işlemiyle viskoz giderek daha fazla üretilmektedir. Bu, daha az atıkla sonuçlanır ve daha çevre dostu hale getirir.
ayrıca hamur odun tarlaları için açılmış olan dünya ormanlarının hızla tükenmesine katkıda bulunur. Çıkarma işlemi ise ağacın yaklaşık% 70’ini boşa harcar. Suni ipek ve viskonun yaklaşık% 30’u nesli tükenmekte olan ve eski ormanlardan elde edilen hamurdan yapılır ve nesli tükenmekte olan türler için gerçek risk altında habitat tahribatına neden olur. Yerli toplulukların insan hakları ihlalleri ve arazi gaspları da bu uygulamayla ilişkilidir. Ancak, benzeri kuruluşlar viskonun yüksek riskli bölgelerden olmamasını sağlamak için çalışıyor. 2021 yılında, ile birlikte alternatif elyaflar üzerinde bir yaşam döngüsü analizi oluşturdu.
KUMAŞ – PARÇA KUMAŞ – İPLİK ALINIR
Ancak, sürdürülebilirliğin başka bir temel unsurunu da aklınızda bulundurun; bu, tutup yeniden kullanarak atıkları en aza indirmektir. bağlantılı ekolojik endişelerin çoğu, dev şirketlerin üreticilere her zamankinden daha düşük ekolojik ve sosyal standartlarda üretim yapmaları için baskı yaptığı hızlı moda endüstrisinin favori kumaşı olmasıyla daha da artmaktadır. Bu, sürdürülemez sosyal ve çevresel uygulamaları teşvik eder