Parti Pamuklu Kumaş Alan.
Pamuk endüstrisi hafif endüstride liderdir. Toplam kumaş üretiminde pamuk yaklaşık% 60’tır. Yapı, elyaf türü, dekorasyon ve amaç bakımından farklı 1000’den fazla kumaş üretilmektedir.
Pamuklu kumaşlar, iyi aşınma direnci, önemli mukavemet, tekrarlanan esneme ve bükülmeye karşı yeterli direnç, iyi higroskopiklik ve güzel görünüm ile karakterize edilir. Pamuklu kumaşlardan üretilen ürünler çabuk ıslanır ve kurur, iyice yıkanır ve yüksek sıcaklıkta ütülenir.
Spot Pamuklu kumaş çeşitlerinin yapısı, çeşitli liflerin (pamuk, viskon kumaş alannaylon, lavsan, pamuklu keten vb.) Kullanılmasıyla geliştirilir. Kullanılan ipliğe bağlı olarak, pamuklu kumaşlar ayırt edilir: DB makinelerinden taranmış karde – penye, karde. Tol
iplik alan kalınlığı 5,9 ile 400 tex arasında değişmektedir. Pamuklu kumaşlar, düşük kalınlıkta (50-400 tex), ortalamanın altında (20,8-41,6 tex), orta (20,8-41,6 tex), ortalamanın üstünde (11,7-15,4 tex) ), yüksek (5,9 – 11,7 tex). Yüzey düşük yoğunlukta (ağırlıkta 1 m 2 ) 45 ile 850 g arasında bulunur: Işık – 100 g, orta 100-200 g, ağır göre – 200 g boyunca 50 ila 170 cm arasında doku aralıklarında genişliği, fakat çoğu zaman 61-74 cm.: çok dar – 60 cm’ye kadar, dar – 60-80 cm, orta – 80-100 cm, geniş – 100-125 cm, çok geniş – 125 cm’den fazla.
Pamuklu kumaşlar, çoğu düz dokuma olmasına rağmen hemen hemen tüm mevcut dokumalar tarafından üretilmektedir. Kaplamanın doğası gereği, pamuklu kumaşlar sert, ağartılmış, boyanmış, melanj, moulinli, baskılı, bitmiş ve bitmemiş, merserize ve merserize edilmemiş vb.
Pratikte alışılageldiği üzere pamuklu kumaşlar 17 gruba ayrılır: basma, kalın patiska, keten, saten, elbise, giyim, astar, tik, hav, şal, havlu, bir grup sert kumaş, mobilya ve dekoratif, battaniye, ambalaj kumaşları, bir grup gazlı bez ve gazlı bez ürünleri, bir grup teknik kumaş. Gruplara ve alt gruplara ayrılma, çeşitli kriterlere göre (amaç, dekorasyon, yapısal özellikler, mevsimsellik vb.) Gerçekleştirilir. Tasarım gereği bunlar çeşitli amaçlar için kumaşlar, iç giyim, elbise ve gömlekler, takım elbise ve paltolar, astar ve yastıklama, mobilya ve dekoratif vb.
Farklı amaçlara yönelik kumaşlar(patiska, patiska, saten) aynı anda farklı amaçlar için kullanılabilir – gömlek, elbise, keten gibi astar, iş kıyafeti vb. Dikmek için.
Örme kumaş satın alan daha ağır, daha yoğun ve daha kalın düz dokuma kumaştır. En kaba patiska, ortalama kalınlığın altındaki ipliklerden üretilir (çözgü – 25 tex, atkı – 29 tex). Gördüğünüz gibi, burada, basmanın aksine, çözgü atkıdan daha incedir. Kaba patiska tek renkli, baskılı ve daha az sıklıkla çok renkli üretilir. Terbiye sırasında bu kumaşlar
Saten kumaş alan– tekstil orta yüzey yoğunluğu (110- 180 g / 2 yoğun olan), yüz zastilom saten (saten) ya da saten (silgi) örgü düz. Satenler, pnömatik mekanik makinelerden iplikten üretilir, taranır ve taranır. Bu nedenle taraklı ve penye saten bulunmaktadır. Saten, düz boyalı, baskılı ve daha az sıklıkla ağartılmış olarak üretilir. Çoğu taranmış saten merserize edilir. Stok Saten ve silgiler genellikle yumuşak bir yüzeye sahiptir, çoğu gümüş kaplamaya sahiptir. Bazı satenler viskon alan ve siblon elyaf kullanılarak üretilir.
Genel olarak pamuklu kumaş üretiminde keten kumaşlar elbise ve gömleklerden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bu kumaşlar ağırlıklı olarak düz dokuma (patiska, patiska vb.) İle üretilir, tek istisna grinsbon (kırık dimi) ve tik-silgidir (saten). Keten kumaşlar en çok ağartılmış olarak üretilmektedir. Bunlar, düşük alansal yoğunluğu (80-180 g / m’nin 2 ) ve düşük yoğunluk (% 40-60). Keten kumaşlar yumuşak, higroskopikliği iyi, nem emilimi, buhar ve hava geçirgenliği yüksek, yıkamaya, sürtünmeye, tere karşı yüksek dirençli, yeterli beyazlığa ve dayanıklı renge sahip olmalıdır. Stok Keten kumaşlar üç alt gruba ayrılır: kaba patiska, patiska ve özel.
Patiska ve keten, ortalama kalınlığın altındaki ipliklerden yapılan nispeten yoğun ağartılmış kumaşlardır. Kaba basma genişliği yüzey yoğunluğu 84-177 g / m, 62- 150 cm 2 .
Patiska – ağartılmış ve düz boyalı düz dokuma kumaşlar. Bu kumaşlar, atkıdan (15.4 tex) daha kalın bir ipliğe (18.5 tex) dayanmaktadır. Tipik patiska yapısı patiskaya benzer, yumuşak yüzeyler (muslin), yarı sert (patiska) ve sert (madapolam) üretirler.
Parti Şifon kumaş satın alan çözgü üzerinde 15.4 tex ve atkı üzerinde 11.8 texpenye iplikten yapılmış ince, yumuşak, ipeksi merserize, ağartılmış veya boyanmış bir kumaştır.
Özel keten kumaşlar grinsbon ve tik silgisi, çözgüde ortalama 25 tex kalınlığın altındaki ve ağartılmış atkıda 42.8 tex olan ipliklerden yapılan nispeten ağır, yoğun, giyilebilir kumaşlardır. Erkek pantolonları ve iş giysisi imalatında kullanılırlar.
Parti Keten kumaş alan grubu ayrıca havlu grubundan bazı kumaşları (havlu parti kumaş Alanlar waffle kumaş, havlu bornoz vb.) İçerir. Bu grubun kumaşları iyi karakterlidir
Nem emme kapasiteli, düşük ve ortalamanın altında kalınlıkta, düşük bükümlü ipliklerden üretilmektedir.
Elbise ve gömlek kumaşları, pamuklu kumaş çeşitleri içerisinde ana gruplardan biridir. En fazla sayıda çeşidi ve ürünü bir araya getirir. İyi estetik özelliklere sahip olmalı, güzel olmalı, düşük çekme, yüksek renk haslığına sahip olmalı, özellikle hafif hava, yıkama, ter, iyi örtme vb. Elbise grubu; yaz, yarı-sezon, kış alt grupları ve viskon ipek ile pamuklu kumaşların bir alt grubuna ayrılmıştır.
Yaz kumaşları, açık renkler ve renklerdeki en hafif kumaşlardır. Düşük yoğunluğa ve iyi hava ve buhar geçirgenliğine sahiptirler. Bu alt grubun kumaşlarının çoğu düz dokuma, bazıları kombine ve jakarlı olarak üretilir, finiş genellikle yumuşaktır, çoğu merserize edilir. Bu alt grubun en yaygın kumaşları: Maya, markiz, perkal, kambrik, peçe, volta vb.
İlk yarı-sezon kumaşları çok çeşitlidir. Yazlık kumaşların aksine yüksek yoğunluk, kalınlık, yüzey yoğunluğu, mukavemete sahiptirler. Düşük kalınlıktan yüksek kalınlığa, düz, dimi, küçük desenli iplikten üretilir. Bu alt grubun klasik ağları:
♦ garus – kumaşa belirli bir sertlik veren, bükülmüş iplikten yapılmış ağırlıklı düz dokuma kumaş;
♦ ekose – dimi dokuma hücresinde çok renkli kumaş, bazı ürünler – ince desenli dokuma. Tartan pamuktan ve viskon iplik satın alan kullanılarak üretilir;
♦ yün – pürüzlü bir yüzeye sahip düz boyalı, baskılı, ağartılmış, merserize krep dokuma kumaş;
♦ krep kumaş alan– yünden daha ince taneli bir yüzeye sahiptir.
Gömlekler yapı ve görünüm bakımından çok çeşitlidir. Kimyasal lifler (viskon, siblon, lavsan vb.) Kullanılarak, ağırlıklı olarak BD makinelerinden elde edilen ipliklerden, önemli miktarda orta kalınlıkta ipliklerden üretilirler. Klasik gömlek kumaşları tafta, tekrarlar, poplin, pike vb.
Diğer elbise kumaşları ile karşılaştırıldığında, kışlık kumaşlar daha kalın ve ağırdır.
Daha kalın atkı ipliklerinin taranmasıyla oluşturulur. Bu kumaşlar yumuşaklık, iyi nefes alabilirlik ve yapağı sayesinde iyi ısı koruması ile karakterizedir. Bunlara bumazeye, pazen, bisiklet dahildir.
Takım elbise ve palto kumaşları takım elbise, palto, yağmurluk, iş elbisesi vb. Üretimi için tasarlanmıştır. Oldukça yoğun ve ağır kumaşlardır, büyük mukavemete, aşınma direncine, şekil stabilitesine sahiptir. Orta ve orta kalınlık altı, dimi, düz, diyagonal örgülü karde, penye, ipliklerden üretilmektedir. Kostüm ve palto kumaşlarının önemli bir kısmı viskon ve polyester elyaf kullanılarak,% 15’e varan naylon elyaf ve pamuklu keten kullanılarak üretilmektedir. Bu kumaş grubunun en karakteristik temsilcileri: bükülmüş ve bükülmemiş ipliklerden mayo, denim kumaşlar, kostüm kumaşları, dimi, diyagonal, çuha, kadife, süet, özel diyagonal, özel triko vb.
Dış giyim imalatında astar veya popo olarak astar ve tela kumaşlar kullanılmaktadır. Bu kumaşlar düz, pürüzsüz bir yüzeye, iyi bir mukavemete, düşük esneme ve çekmeye ve aşınma direncine sahiptir. Bunlar arasında bazı kaba patiska, patiska, cep kumaşı, yan kumaş, kol dimi vb.
Mobilya ve dekoratif kumaşlar, masa örtüleri, yatak örtüleri vb. İçin mobilya, şilteler, örtü ve ek kumaşların döşemeleri için tasarlanmıştır. lifler: viskon kumaşalanlar naylon, lavsan, nitron vb.
Bu kumaş grubunun en tipik temsilcileri şunlardır: goblen, dekoratif kumaş, peluş, mobilya kumaşı, tüylü kumaş, perde, perde vb